BEL DIRECT 0251-262 099

FAQ - Veel gestelde vragen

Staat uw vraag er niet bij, aarzel niet op contact met ons op te nemen.

BEGRIPPEN

Voor buitendeuren adviseren wij in verband met de betere isolatie en tochtdichting een deur van minimaal 54mm dikte toe te passen. Alleen in vervangingssituaties die aan beperkte weersbelasting onderhevig zijn of bergingsdeuren kan hiervan afgeweken worden en gekozen worden voor een 38mm deur.

Kozijnen worden voorzien van een rechthoekige uitgefreesde gedeelte ook wel een sponning genoemd. Kozijnen met een deur- of raamsponning aan de binnenzijde zijn voorzien van een sponning aan de binnenzijde van het kozijn waar de deur of het raam invalt.

Een buitensponning zorgt ervoor dat het raam of de deur naar buiten opengaat, doordat het draaiende deel van buitenaf wordt gemonteerd en ook naar buiten opendraait.

Kozijnen met een draaikiepraam hebben altijd een raamsponning aan de binnenzijde, omdat een draaikiepraam altijd naar binnen opengaat. Ook wel een draaikiepsponning genoemd. 

Een intrekkozijn, ook wel renovatiekozijn genoemd, is een kozijn met een renovatiesponning of aanslag die eenvoudig in de muuropening wordt geplaatst tegen een bestaande spouwlat of een nieuw gemonteerd stelkozijn om een aanslag te creëren. Omdat het kozijn als het ware van buiten naar binnen gaat spreekt men van een intrekkozijn. De naam zegt het eigenlijk al, maar een renovatiekozijn wordt voornamelijk gebruikt bij renovatie en het vervangen van bestaande kozijnen.

De naam zegt het eigenlijk al, maar een renovatiesponning wordt voornamelijk gebruikt bij renovatie en het vervangen van een kozijn. Het oude kozijn wordt verwijderd en het nieuwe kozijn wordt eenvoudig in de muuropening geplaatst tegen een bestaande spouwlat of een nieuw gemonteerd stelkozijn om een aanslag te creëren.

Een glassponning is een rechthoekige infrezing in een deur of raamkozijn dat voorzien wordt van vast glas. Deze infrezing wordt een sponning genoemd en is bedoeld om het glas in te plaatsen. Er wordt een aanslag gecreëerd waar het glas tegenaan wordt geplaatst.
Binnenbeglazing is beglazing waarbij de glasruiten aan de binnenzijde van het kozijn, raam en/of deur worden geplaatst. De sponning zit dus aan de binnenzijde. Bij buitenbeglazing wordt het glas en de glaslatten van buitenaf geplaatst. De sponning zit dan ook aan de buitenzijde. Technisch en esthetisch is binnenbeglazing het beste. Ook qua veiligheid (inbraak) is het raadzaam binnenbeglazing toe te passen. Glaslatten kunnen immers niet van buitenaf verwijderd worden! Technisch is het beter omdat glaslatten aan de buitenzijde kwetsbaar zijn voor vochtschade.
Een afstandhouder is een aluminium kader tussen twee glasplaten. Dit kader zorgt voor een constante afstand tussen de glasplaten. Goede afstandhouders zijn essentieel voor de U-waarde van het gehele raam. Een afstandhouder heeft namelijk een grote isolerende invloed. Op dit kader staat ook verschillende gegevens zoals fabrikant en de technische gegevens van de beglazing.
De toepassing van een thermisch isolerende afstandhouder in het isolerend glas kan het risico tot condensvorming op de glasrand sterk verminderen. Dit type afstandhouder zorgt voor een verminderd warmteverlies van de randzone en heft het koudebrug effect grotendeels op.

De beglazingen kunnen geleverd worden met een Warm Edge afstandhouder of ook wel een Warm Edge spacer genoemd. Door te kiezen voor Warm Edge stijgt de isolerende werking van uw kozijn en bespaart u energiekosten. De randen van beglazingen en het kozijn zijn de zwakke schakels in de totale prestatie. Met Warm Edge is reductie op de U-waarde van 0,1 tot 0,2 W/(m2K) voor standaard afmetingen mogelijk. Het zwarte kader van Warm Edge geeft ook nog een veel mooiere uitstraling en voorkomt randcondensatie aan de randen van het glas. Normaliter worden beglazingen geleverd met een traditionele aluminium afstandhouder.

Clearlite glas is één van de ‘helderste’ beglazingen. Normale kleur van helder glas is lichtgroen, dit wordt veroorzaakt door het ijzergehalte van de grondstoffen. Clearlite glas heeft een lager ijzergehalte waardoor een veel lichtere glaskleur dan standaard glas ontstaat en biedt daardoor beter licht- en energieprestaties. Door een zeer hoge lichttransmissie (lichtdoorlatendheid) wordt er meer daglicht binnengelaten, waardoor de behoefte aan kunstlicht afneemt. Door de lage energieabsorptie van ijzerarm glas is er minder risico op thermische breuk. Laag ijzerglas heeft een lage UV-doorlaatbaarheid en laat daardoor minder UV door het glas dringen en beschermt het interieurmeubilair en de stoffen.
Wiener Sprossen zijn aluminium afstandhouders in isolerend glas. De afstandhouders zijn geplaatst tussen twee glasbladen, ook wel de spouw genoemd. Met de afstandhouders kan een vakverdeling gemaakt worden in een ruit. Deze vakverdeling wordt aan de binnen- en buitenkant voorzien van plakroeden. Hiermee ontstaat een authentieke uitstraling aan beglazing, terwijl er tegelijkertijd een goede isolatie is, omdat de glasbladen één geheel vormen.
Het verschil met kruisroeden is dat bij Wienersprossen een lichtmetalen vakverdeling tussen de glasplaten wordt geplaatst en aan de buitenzijde van het glas de roeden. De kruisroeden worden in isolerende beglazing geplaatst, dus tussen de glasplaten, zonder roeden aan de buitenzijde. Kruisroeden zijn verkrijgbaar in verschillende profielmodellen en diverse kleuren.
Aangezien roeden op het glas worden geplaatst spreken wij ook wel van opplakroeden en roeden op het glas. Deze roeden worden op het glas geplakt met speciale tape en worden vervolgens afgekit voor een strakke afwerking.
Gezonde buitenlucht in een ruimte is essentieel. We brengen veel tijd binnenshuis door. En dat terwijl de luchtkwaliteit in huis, op kantoor of op school vaak niet voldoende is. Daarom zijn ventilatieroosters heel belangrijk. Ze laten verse, droge lucht van buiten naar binnen, zonder meteen een raam te openen. Met ventilatieroosters is er minder last van tocht. Bovendien is droge lucht juist goed voor het verwarmen van uw huis. Dus verspilt u minder energie.
De U-waarde is een isolatiewaarde en drukt de hoeveelheid warmte uit die in de tijd per m2 en per graad tempratuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een kozijn of glas doorgelaten wordt. De U-waarde van glas (Ug) van standaard HR++ glas is 1,1 W/(m2K). Hoe lager de u-waarde, hoe beter het glas is geïsoleerd.

ONDERHOUD

Over schilderen hoef je je niet druk te maken. Er bestaan tegenwoordig hele goede duurzame (watergedragen) verven, die het milieu niet aantasten én tot wel 15 jaar blijven zitten voordat schilderen nodig is. Als je daarnaast bedenkt dat hout bij goed onderhoud makkelijk 80 jaar meegaat en kunststof ‘slechts’ 30 jaar, heb je eigenlijk bij hout het minste werk.

De richtlijn is om kozijnen met een lichte kleur iedere 6 jaar opnieuw te schilderen. Bij donkere kleuren is deze richtlijn 4 jaar. In de praktijk blijkt dat de juiste frequentie afhankelijk is van externe factoren, zoals de zon- en weerbelasting, maar ook of er gebruik is gemaakt van enkele of dubbele beglazing.

Voor buitenkozijnen, ramen en deuren adviseren wij een kleur te kiezen die past bij de situering (oriëntatie ten opzichte van zon, weer en wind) en weersbelasting. Een kozijn, raam of deur met een donkere kleur en een zware weersbelasting heeft een hoger onderhoudsinterval en kan de goede werking van een deur nadelig beïnvloeden. Het is in dit geval aan te raden een lichtere kleur te kiezen met als voordeel een lager onderhoudsinterval.

GARANTIE EN SERVICE

Op de houten kozijnen van IJmond Timmerfabriek B.V. zitten garanties. Wij bieden de volgende garanties op onze producten:

10 jaar garantie op houten kozijnen en ramen
6 jaar garantie op houten buitendeuren
2 jaar garantie op hang- en sluitwerk
10 jaar garantie op beglazingen
10 jaar garantie op ventilatieroosters

Uitbuiging of vervorming (verdraaiing, kromming of scheluwte) van een deur mag maximaal 8mm (stabiliteitsklasse I) en maximaal 6mm (stabiliteitsklasse II) bedragen. Overschrijding van genoemde maxima dienen te zijn vastgesteld na het 1e gebruiksjaar en buiten het stookseizoen.

De garanties op onze houten kozijnen zijn van toepassing wanneer houten kozijnen, ramen en deuren binnen 12 maanden na levering worden afgeschilderd. De garantietermijn gaat in op de datum van levering. Uitsluitend de afnemer kan aanspraak op garantie maken.

Voor vlakke opgebouwde en massief houten buitendeuren geldt een maximum deurhoogte van 2200mm (38mm dik) en 2400mm (54mm dik). De maximale deurbreedte is 1050mm. Een deur dient ten minste drie dorpels te hebben, waarvan de bovendorpel er één is. De totale breedte dient minimaal 300mm te zijn, zijnde de som van de dagmaten.

IJmond Timmerfabriek B.V. vergoedt enkel IJmond Timmerfabriek producten en geen enkele verdere montage-/demontagekosten, ook al valt het product onder garantie. Met de nieuwe levering van een onderdeel of het volledige product is de maximale aansprakelijkheid uitgeput. Gevolgschades worden niet vergoed.

Geen enkele andere aanspraak op schadevergoeding, anders dan niet-conform materiaal, kan in aanmerking worden genomen. Indien IJmond Timmerfabriek B.V. onterecht bij een klacht wordt ingeschakeld, brengen wij onze kosten in rekening.

Glasbreuk en krassen, anders dan geconstateerd bij levering, zijn uitgesloten van garantie. Voor gebreken aan beglazingen en ventilatieroosters zijn de garantiebepalingen van de desbetreffende leverancier van toepassing. Leveranciers aanvaarden geen aansprakelijkheid indien de aanwijzingen in de gebruikers- en onderhoudshandleiding niet worden nagevolgd of het product niet correct is geïnstalleerd volgens de installatiehandleiding.

Bij isolatieglas kan condensvorming optreden aan de binnen- of buitenzijde van de ruit. Dit is geen productiefout en heeft ook geen negatieve gevolgen. Het is juist een teken dat isolerende beglazing goed isoleert! Wel kan de aanwezigheid van condens door gebruikers als storend of verrassend (als niet passend bij het product) worden ervaren.

Condens binnenzijde

Condensvorming aan de kamerzijde ontstaat meestal bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid in de woning. Het aanwezige vocht condenseert dan tegen het glasoppervlak. Bij isolerende beglazing is dit risico kleiner dan bij enkelglas. Het is echter ook afhankelijk van de situatie. Condensvorming aan de binnenzijde kan men voorkomen door goed te ventileren. Zeker als u bestaande beglazing vervangt, dient u goed te kijken naar de mogelijkheden om te ventileren.

Condens buitenzijde

Condensvorming aan de buitenzijde ontstaat eveneens bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Isolerende beglazing heeft een glasblad aan de binnen- en buitenblad. Het glasblad aan de binnenkant staat in contact met het binnenklimaat. Dat aan de buitenkant met de buitentempraturen. Het komt maar in een beperkt aantal situaties voor en is (net als bij condens op een autoruit) niet te voorkomen. De kans op condensvorming is het grootst in de ochtenduren van het (vroege) voor- en najaar. De condens verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Bij isolerende beglazing met een goede warmte-isolatie is het warmteverlies door het glas beperkt en blijft de buitenruit relatief koud, waardoor de kans op condens op het glas groter is. Hoe beter de warmte-isolatie van de beglazing, hoe groter die kans. Condens aan de buitenzijde is dus in wezen een bewijs dat het glas “werkt”.

De ruit droogwrijven heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de relatieve vochtigheid buiten hoog is, kan de condens terugkomen.

WORDT OOK BOMENPARTNER!

BOMEN PLANTEN MÉT IMPACT

De wereld heeft meer bos nodig. Daarom zetten we ons bij IJmond Timmerfabriek in voor een bosrijke wereld. Dé duurzame manier om onze C02-uitstoot te compenseren. Dat doen wij door middel van ons bomenpartnerschap. 

Voor élk kozijn dat wij produceren, planten wij in samenwerking met onze opdrachtgevers bomen in Nederland én in het buitenland. Wil jij ook een steentje bijdragen? 

ijmond-timmerfabriek-certificaat